Tømmer & Marked – i svensk version

Skogsindustrin i Norge har haft det kämpigt de senaste åren, med nedläggningar och konkurser. De norska skogsägarna har fått finna sig i att vara råvaruleverantörer till Sverige, eftersom det inte finns tillräckligt mycket avsättning för virket på hemmaplan.

Norge har sin olja och även om skogen växer så det knakar även i där, är skogsbranschen inte lika viktig i Norge som i Sverige eller Finland.

Kanske är det detta underdog-perspektiv som gör att när skogsägarföreningen Viken Skog ordnar en skogskonferens några mil nordväst om Oslo blir det årets trevligaste tillställning. De lyckas i alla fall få till en känsla av att ingen är förmer än den andre och alla pratar med alla vid middag, lunch och fikapauser. Prestigelös och koselig stämning helt enkelt.

Konferensen har fått namnet Tømmer&Marked och i år var det fjärde året som den hölls med 500 aktiva och intresserade skogsägare och en bra blandning av talare från flera länder.

Viken Skogs kommunikationschef, Linda Camilla Strømsod, säger att när föreningen arrangerade något som handlade om pengar och marknad, så kom folk. Lika bra att ordna en stor sammankomst på temat.

Kanske är det så att norska skogsägare genom bittra erfarenheter fått lära sig hur otroligt viktigt det är med en avsättning och marknad för sitt virke. Industri och skogsägare behöver varandra. I Sverige tar vi industrin och marknaden för självklar. Det borde vi inte göra, för den ändras hela tiden. Jag spenderade nyligen en sportlovsvecka i en fjällstuga där varenda kvadratcentimeter var omålad panel. Så inreds inte ett fritidshus idag, och det har också fått konsekvenser för svensk skogsindustri och svenska skogsägare när furupanel inte längre betalas lika högt som den en gång gjorde.

Fredagen den 8 mars ordnas för första gången en helt fristående skogskonferens i Sverige när Agris Media arrangerar ”Sydsvenskt skogsbruk” i Alvesta i södra Småland. Agris Media är ett gäng journalister som tidigare jobbade på ATL Lantbrukets Affärstidning i Malmö. Sedan tidningsredaktionen flyttade till Stockholm har de fortsatt skriva för ATL, men gör också andra saker. En av dem är alltså att arrangera en skogskonferens. Så här skriver Torbjörn Esping från Agris Media om bakgrunden:

”Det finns behov för sydsvenskt aktivt skogsbruk att manifestera sin kraft och reflektera över vilka anpassningar som väntar i en utmanande framtid med ändrad marknad, klimat, krav på hänsyn och näringspolitik.”

Själv tycker jag att det är viktigt med en oberoende konferens, som inte arrangeras av någon virkesköpare eller en annan aktör som har en egen agenda. I Alvesta blir det fritt fram för alla frågor och diskussioner.

Till passet om marknaden kommer bland andra Ikeas skogschef Ulf Johansson och naturturismföretagaren och skogsägaren Kristina Lindelöf. Det blir också en paneldebatt med deltagare från Vida, Södra, Bergs Timber och Landshypotek. Jag kommer att leda den, så kom gärna och hjälp till och ställ frågor! Vi kommer att ha minst lika gemytlig stämning i Alvesta som det var i Norge och än är det inte för sent att anmäla sig.

Här finns hela programmet:

https://sites.google.com/view/sydsvensktskogsbruk/program och här hittar du till anmälan: https://sites.google.com/view/sydsvensktskogsbruk/startsida