Om viljan av att vilja missuppfatta

”Att avverka eller låta stå – hur kan skogens målkonflikt lösas?” Det var rubriken när Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi bjöd in till presentationen av en ny rapport som miljökonsulten Magnus Nilsson gjort. Rapporten heter ”Skydda lagom” och jämför kostnaderna för ett minskat virkesuttag med klimat- och miljönyttan som fås genom att undanta skog från avverkning.

Det var mycket folk samlat i Rosenbads konferenscenter, inte bara de särskilt inbjudna som fått läsa rapporten i förväg och som skulle få tillfälle att kommentera den.

Jag såg fram emot att få höra rapportens slutsatser, kommentarerna och diskussionen efteråt. Att det var så mycket folk på plats kunde ju inte annat än tolkas som att intresset för skogen är stort – vilket måste ses som något positivt.

Men rapporten var förvirrande och diskussionen under de två timmarna i Rosenbad blev stundtals extremt hetsig och ilsken och jag blev inte ett dugg klokare. Debatten fortsatte i ungefär samma anda efteråt, på bland annat Twitter.

Vad som gör mig nedslagen är att det så uppenbart finns en vilja att missförstå och missuppfatta varandra – från  båda sidor. Det är extremt improduktivt och jag kan inte se att någon vinner något på det. Dessutom är jag övertygad om att det är demoraliserande.