Äntligen lägger Södra ner olönsamt Interiör

Södra avslutar 16 års ryckig verksamhet inom interiörområdet. List- och panelverksamheterna i Kallinge och Umeå säljs till Sörnsen Holzleisten och Södra letar efter en köpare till golvtillverkaren Berg & Berg i Kallinge.

Interiördelen kom in i Södra genom köpet av Geijerträ 2002 och under åren som följde köpte Södra flera vidareförädlingsfabriker, i Småland, Norrland, Danmark och Norge. Men det blev stora logistikkostnader och få synergieffekter med alla förvärv. Många av anläggningarna låg långt bort från Södras sågverk, och de fick därmed köpa in sin råvara från andra producenter.

Södras ambition att komma nära konsumenterna med golv och lister har med andra ord haft ett högt pris för Södras ägare. Just ryckigheten – att under några år satsa stort på Interiör för att därefter ganska snabbt inse att det var helt fel väg att gå – har inte bara kostat Södra mycket pengar utan också en hel del i anseende. Alla vet att Södra är jätteduktigt på sin massakokning, men när det gäller sågverk och interiörverksamhet är det inte många som imponerats av Södra.

Södras interiörverksamhet har de senaste åren ingått i Södra Wood, och det är därför svårt att veta exakt hur dålig lönsamheten varit. Men under de år verksamheten särredovisades var lönsamheten usel, och det har kommit tydliga signaler från Södras ledning om att Interiör fortsatt visa dåliga siffror och arbetet med att försöka förbättra och rensa upp har varit intensivt. Från att ha haft många verksamheter över hela Sverige, och i Danmark och Norge, har Interiör den senaste tiden bara funnits i Blekinge och Västerbotten.

Huvudmarknad för Södras interiörverksamhet har varit Skandinavien. Här har marknadsförutsättningarna försämrats kraftigt de senaste åren, bland annat på grund av stenhård konkurrens från länder på andra sidan Östersjön.

I ett pressmeddelande heter det att Södra ska gå mer mot att tillverka byggsystem och Södra håller på att bygga en mindre anläggning för tillverkning av korslimmat trä, så kallat CLT, ska i Värö. Med denna utveckling finns ingen naturlig plats för interiörträ inom Södra. ”Vi anser att det därmed är bättre att avsluta och sälja till aktörer som kan förvalta och utveckla affären”, säger affärsområdeschef Jörgen Lindquist i pressmeddelandet.

Det tyska företaget Sörnsen Holzleisten har de senaste åren köpt flera av Södras interiörverksamheteroch är idag Europas största leverantör av list.