Lill-Babs och skogsindustrin

Målet var Lill-Babs restaurang i Järvsö. Men egentligen var det bara en ursäkt för min mamma och mig att komma iväg på utflykt. För det var sommar och fint väder. Det är ju inte alltid det är de långa och exotiska resorna som blir de mest minnesvärda. Den här resan sträckte sig bara över en dag och ingen av platserna var särskilt spännande. Men resan är som en pärla i minnet.

Vi utgick från min mammas hembygd, södra Gästrikland, där Dalälven bildar ett sjösystem och där skogsplantskolan i Nässja ligger – den som Bergvik Skog nu äger. Vi beundrade Hälsingegårdar och njöt av det vackra, öppna landskapet med skogen som en fond. I Järvsö hade vi utsikt över sjön när vi åt tjälknöl på älg och rårörda lingon på Lill-Babs restaurang. På vägen tillbaka valde vi kustvägen istället för E4:an. Jag som var van vid västkusten tänkte mig en timmes bilresa med utsikt över något som liknade Tylösand. Först skulle vi bara komma ur den här skogen.

Det var bara det att barrskogen aldrig tog slut. Den bara fortsatte och fortsatte. För att bryta enformigheten svängde vi av in till Norrsundet. Det var då den riktiga klaustrofobin grep tag i mig. Det hade hunnit bli kväll och mörkt och framför oss tornade en enorm lastbåt upp sig. Processindustrier och hamnar kan i mörkret minsann vara rätt kusliga.

Förra veckan begravdes Lill-Babs i Järvsö kyrka och jag tänkte på den här bilresan igen. Den spände faktiskt över hela skogsindustrin, från plantorna i Nässja, över skogarna i Hälsingland till pappersexporten i Norrsundet. Lill-Babs restaurang var den sommaren ganska nyöppnad och något av ett samtalsämne. Bygdens dotter kom hem och bidrog till företagslivet i Järvsö. Det är klart att Lill-Babs främst var artist, men visst var hon också landsbygdsföretagare och jag är säker på att hon i den egenskapen inspirerat många andra.

Pappersbruket i Norrsundet är nedlagt sedan tio år, men numera har jag kunskap nog för att uppskatta industrin där den finns kvar. Hela kedjan måste finnas för skogen och den där dagen spred Lill-Babs sin glans över alltihop.