Rätt tid för konsolidering i sågverksbranschen

cropped-Stockar-Klev-19-april-2014-kopia-e1451849681998.jpg

Sågverkskoncernen Derome i Halland har köpt grannsågverket i Maa, i närheten av Ullared. Enligt ett pressmeddelande från Derome är företagen ganska lika varandra, vilket är en av anledningarna till att de ”fattat tycke” för varandra.

Till en del är det naturligtvis rätt att det finns likheter. Båda företagen ägs av djupt engagerade familjer i det halländska inlandet.

Men under årens lopp har företagen utvecklats högst olika. Derome har blivit allt mer av en bygghandelskedja – som också har sågverk. Med Maa inkluderat är de fem till antalet. Deromekoncernen omsatte 2016 5,5 miljarder kronor. Maa omsatte 126 miljoner kronor.

Under flera år har jag sammanställt sågverkens resultat i tidningen ATL. Derome har på dessa listor hamnat ganska högt i lönsamhetsligan, medan Maa har hamnat mycket längre ner. Det är inte helt lätt för mindre sågverk, som inte är väldigt nischade, att klara sig i konkurrensen och ha en god och stabil lönsamhet.

Konsolideringen av sågverksbranschen pågår ständigt. Under senare år har den varit lite mer aktiv, med flera ägarbyten och nedläggningar i södra Sverige. Jag tänker särskilt på nedmonteringen av Rörvikskoncernen och på Södras sågverksnedläggningar.

Andra koncerner som Vida, Bergs Timber, Derome och ATA har vuxit i södra Sverige.

Utvecklingen är ofrånkomlig och nödvändig. Svensk sågverksindustri har generellt en alldeles för skral lönsamhet. För att klara av att investera och utvecklas måste den tjäna mer pengar.

När antalet sågverksföretag blir färre minskar förstås antalet möjliga köpare. Det är inte så roligt för skogsbrukare. Just nu märks det inte så mycket på rotnettot eftersom det är många som slåss om virket, men när det blir lågkonjunktur igen lär det bli synligt. Då gäller det att komma ihåg att skogsbrukare och industri behöver varandra. Även för skogsägare är det bra med en lönsam industri som på längre sikt har råd att betala bra för virket.

Vi är inne i en period som är bra för svensk sågverksindustri. Utan att känna till några aktuella siffror är det högst troligt att det går ganska bra även för Maa just nu. Med andra ord var det rätt tid att sälja. Mycket värre att vänta tills siffrorna åter är röda. Då hade kanske inte Derome fattat lika mycket tycke för Maa – och prislappen hade förmodligen varit en annan.

Jag kan föreställa mig att det är jättesvårt att besluta sig för att sälja familjeföretaget. Det finns förmodligen minst lika mycket känslor som pengar inblandat. All heder åt de ägare – som i familjeföretag ofta är detsamma som företagsledningen – som kan fatta kloka och välavvägda beslut med lagom mycket känslor inblandade.

cropped-Stockar-Klev-19-april-2014-kopia-e1451849681998.jpg

I ATL har jag tidigare skrivit en hel del om sågverksbranschen:

Huggsexa om virket i skogen

Dålig lönsamhet trots rekordår (öppen för  ATL-prenumeranter)

Hård konkurrens mellan sågverken

Så ska Södras sågverk bli lönsamma

Siljan group säljs 

Det goda konjunkturläget